Amal amalan DJ Dave


TIDAK dinafikan bahawa kehidupan sebagai seorang artis sememangnya sangat sibuk dan sering dipenuhi dengan jadual kerjaya yang tidak menentu tanpa mengira siang dan malam serta termasuk pada waktu hujung minggu.

Bagaimanapun, ia langsung tidak menjadi satu halangan yang besar kepada sebilangan daripada mereka untuk terbabit dengan aktiviti amal terutamanya dalam usaha untuk membantu golongan yang memerlukan.

Salah seorang artis yang dimaksudkan adalah Datuk Irwan Shah Abdullah atau lebih dikenali sebagai DJ Dave, seorang penyanyi serta penghibur terkenal tanah air yang cukup popular sekitar tahun 1970-an sehingga kini.

Menariknya, DJ Dave yang turut dikenali sebagai artis pertama Malaysia yang melancarkan album Hindi pada tahun 2005 telah menjadikan aktiviti amal yang dianjurkannya sebagai acara tradisi tahunan terutama pada sambutan ulang tahun kelahirannya.

Pada tahun lalu misalnya, penyanyi tersebut telah mencipta kelainan dalam meraikan ulang tahun kelahirannya yang ke-62 dengan menerbangkan 20 orang tetamu yang terdiri daripada anak-anak yatim dan ibu tunggal menaiki helikopter mengelilingi sekitar Kota Kinabalu, Sabah.

Menurutnya, biarpun jadual hariannya sering padat dengan pelbagai urusan seperti menguruskan perniagaan dan membuat persembahan di merata-rata tempat, namun ia langsung tidak menghalang dirinya untuk berbakti kepada golongan yang kurang bernasib baik.

“Selalunya kalau setiap tahun, saya memang akan menganjurkan majlis ulang tahun kelahiran saya dan mengundang anak-anak yatim dari beberapa buah rumah kebajikan sebagai tetamu untuk meraikan mereka.

“Lagipun saya merasakan dengan cara ini sahaja saya dapat berpeluang untuk mendekatkan diri dan berdampingan dengan mereka serta pada masa yang sama dapat menghiburkan hati mereka,” ujarnya.

Tambah DJ Dave, selain gemar menganjurkan aktiviti amal, dia sendiri menyatakan tidak keberatan dan sedia untuk memberi kerjasama sekiranya mendapat undangan daripada mana-mana pihak untuk terbabit dengan aktiviti sebegitu.

Jelasnya, dalam tempoh terdekat ini dia telah mendapat undangan daripada pihak Persatuan Usahawan Wanita Bumiputera (Usahanita) untuk terbabit dalam persembahan amal sempena Karnival Awal Silaturahim yang berlangsung pada 3 Julai ini di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

“Sudah tentu saya sangat teruja untuk mengadakan persembahan tersebut dan tidak sabar untuk menghiburkan tetamu yang hadir. Malah, saya menyeru agar para peminat saya dapat hadir untuk sama-sama berhibur dan membantu golongan yang memerlukan.

“Saya juga difahamkan bahawa tema pada malam berkenaan juga adalah tema Bollywood dan saya akan menyanyikan kira-kira lapan buah lagu. Selain saya, Jamal Abdillah juga akan turut membuat persembahan dan tentunya ia akan lebih menarik,” ujarnya.

Sementara itu, Pengarah Projek Karnival Amal Silaturrahim, Che Ruhani Che Hassan pula menjelaskan seramai 80 anak yatim yang akan diraikan pada malam tersebut dan turut dimeriahkan dengan kehadiran artis popular lain seperti Azad Jazmin, Eira Syazira dan Ogy Ahmad Daud.

“Sehingga kini kami masih lagi melakukan penjualan meja yang berharga antara RM250 sehingga RM5,000. Kami berharap agar ramai lagi yang dapat hadir kerana kutipan yang perolehi nanti semuanya akan disumbangkan kepada anak-anak yatim yang hadir,” ujarnya.

Sehubungan itu katanya, kepada sesiapa yang berminat untuk sama-sama memeriahkan majlis makan malam berkenaan bolehlah menghubunginya sendiri melalui talian 012-991 2678

sumber

0 comments:

Related Posts with Thumbnails
 

3-column blogger templates(available in 4 different styles)